top of page

ΠΑΓΙΔΕΥΤΕΣ

Updated: Jan 12, 2021

Ζώντας μέσα σε έναν καταιγισμό γεγονότων όπου έχει χαθεί κάθε έννοια ορθολογισμού και κριτικής σκέψης μου ήρθε στο μυαλό μια ατάκα από ένα αγαπημένο θεατρικό έργο :


«Ζούμε τον θάνατο της πραγματικότητας, αναζητώντας το εξαφανισμένο πτώμα της»


Οι «Παγιδευτές», το καταπληκτικό έργο του Γιώργου Σκούρτη, ανέβηκε για πρώτη και μοναδική φορά στη σκηνή του θεάτρου «Γραμμές ΤέΧνης» τον Νοέμβριο του 2017.

Στο έργο αυτό η «μούμια» της Εξουσίας, αλλά και το ερωτικό αντικείμενο του πόθου, είναι το ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ ενός ολόγυμνου και πανέμορφου κοριτσιού, το οποίο η Εξουσία προβάλλει σε όλες τις οθόνες-ιδιωτικές και δημόσιες- με στόχο να παγιδέψει μέσω του Έρωτα όποιον «τελευταίο» αντιστεκόμενο πολίτη υπάρχει και, με αυτόν τον τρόπο, να τον ανακαλύψει και να τον αφανίσει.

Το σκηνικό είναι ένα βομβαρδισμένο πανδοχείο και «απ΄έξω» έρχονται απελπισμένα μηνύματα πολέμου. Δύο πρόσωπα επί σκηνής, ένα ακόμα που θα μπορούσα να πω ότι σχεδόν ίπταται, νοερό, νοητό και αιθέριο. Δύο λοιπόν άνθρωποι που πρέπει να κυριεύσουν, να γίνουν τρόπω τίνα «δυνάστες» ο ένας του άλλου παγιδεύοντας κι εξοντώνοντας αλλήλους. Ένα παιχνίδι κυριαρχίας, δόλου και εξαπάτησης με μοναδικό έπαθλο την Ψυχή, το Είναι, την καθ’ ολοκληρίαν παράδοση του ατόμου σε μία δύναμη πέρα από κάθε Άνθρωπο, εντελώς ανοίκεια για τον Άνθρωπο και το κυριότερο ενάντια σε κάθε Άνθρωπο. Στην απόλυτη δύναμη της κάθε Εξουσίας.


Ελπίζω, παρακολουθώντας αυτό το μικρό απόσπασμα, να πάρετε μια μικρή δόση από την ατμόσφαιρα του έργου που θίγει τόσο εύστοχα θέματα που είναι διαχρονικά αλλά και σημαντικά για τους καιρούς που ζούμε και για τους καιρούς που θα ακολουθήσουν


Συγγραφέας: Γεώργιος Σκούρτης

Σκηνοθεσία: Βασίλης Κόκκαλης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ματούλα Γεωργεδάκη

Σκηνογραφία-ενδυματολογία: Βάλια Ψωμιαδη

Παίζουν:

Παλαιολόγος Χαλίδας

Δημήτρης Τζαβάρας

Σάντυ Πατσαούρα

Ηχητική επιμέλεια:Βασίλης Κόκκαλης

Παραγωγή : Γραμμές ΤέΧνης

82 views0 comments
bottom of page